Uurwerken

Hoe gebruik ik een automatisch uurwerk?

Heb je voor het eerst een automatisch uurwerk dan zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten. De voordelen zijn dat je niet jaarlijks voor een batterijtje zal moeten aanschuiven. Ook gaat je uurwerk levenslang (en zelfs de generaties na jou) mee en is het steeds herstelbaar. In onderstaand artikel leggen we je graag uit waar je zeker allemaal rekening mee moet houden.

Mijn uurwerk werkt automatisch, wat wil dit zeggen?

Een automatisch uurwerk werkt op de beweging van de pols. Hoe actiever je bent als persoon, hoe sneller jouw uurwerk volledig opgewonden zal zijn. Mensen met een passieve job moeten zich echter geen zorgen maken, een minimale beweging volstaat om het uurwerk te laten werken. Enkel voor oudere mensen die amper actief zijn, is een automatisch uurwerk af te raden. Je kan ook steeds het uurwerk zelf bij opwinden door aan de kroon te draaien.

Hoelang blijft mijn horloge tikken zonder beweging?

Elk kwalitatief binnenwerk heeft een gemiddeld gangreserve van 48 uur. Dit wil zeggen dat je het uurwerk tot 2 dagen mag laten liggen als de veer volledig opgewonden is. Om het uurwerk volledig op te winden is het voldoende om het uurwerk 1 werkdag (ca 8 uur) te dragen. Ik herinner je er aan dat je ook steeds het uurwerk zelf kan bij opwinden via de kroon. Gebruik je het uurwerk enkel in het weekend? Dan zal je telkens opnieuw je uurwerk moeten juist zetten. Hiervoor zijn er ook oplossingen zoals een automatische watchwinder. Dit toestel simuleert de beweging van de pols na en is tevens een mooi decoratiestuk voor de echte horlogeliefhebbers.

De eerste ingebruikname wanneer het uurwerk stil ligt

Wanneer het uurwerk stil ligt en je doet deze op de pols, zal het een kwartier nodig hebben om genoeg kracht te verkrijgen van de beweging van de pols. Het kan wel zijn dat je uurwerk in dit eerste kwartier tikt, maar door de te lage kracht van de veer, zal je uurwerk dit eerste kwartier snel achterlopen. Om dit te vermijden raden we aan om je uurwerk 3 toeren op te winden telkens wanneer je het uurwerk wilt aandoen nadat het stil gelegen heeft. Je draait dan 3 toeren met de kroon. Je zal de weerstand van de veer voelen in de hand en het uurwerk zal beginnen tikken. Een kleine zekerheid: je kan een automatisch uurwerk niet te veel opwinden, de slipveer zorgt hiervoor.

Welke verschillen bestaan er in de verschillende merken en binnenwerken?

Er bestaan 3 types binnenwerken: de Chinese, de Japanse en de Zwitserse binnenwerken.
De Zwitserse binnenwerken zijn de topbinnenwerken. Deze vind je terug in de meest kwalitatieve uurwerkmerken. Dit kan gaan van Maurice Lacroix tot zelfs Rodania. Dit zijn binnenwerken die meerdere generaties kunnen meegaan en waar steeds wisselstukken voor te vinden zullen zijn. De prijzen voor een sterk kwalitatief uurwerk starten vanaf €529,00.
De Japanse binnenwerken zijn de binnenwerken die je terugvindt in de betere fashionmerken (Bering, AVI8, ...) en Japanse merken (zoals Seiko). Ze zijn kwalitatief sterk om enkele decennia mee te gaan. Hou er bij deze wel rekening mee dat ze iets breekbaarder zijn en dat wisselstukken moeilijker te vinden zijn.
De Chinese zijn de namaakbinnenwerken, deze zijn kwalitatief heel erg laag en zijn onherstelbaar. Deze worden vooral gebruikt in namaakuurwerken of in de typische internetuurwerken. Deze naam geef ik aan de uurwerkmerken die je typisch enkel online kan kopen, die je niet kan terugvinden bij Belgische juweliers. Laat je soms niet misleiden door de prijs, deze kunnen vaak ook tot zelfs 1000 euro kosten. Mijn raad is dan ook om nooit een uurwerk te kopen dat niet verdeeld wordt door een juwelier met gediplomeerd uurwerkmaker. Een simpele zoekopdracht volstaat meestal om dit terug te vinden.

Mijn uurwerk loopt niet tot op de seconde juist

Dit klopt. Een automatisch uurwerk is een mooi staaltje mechaniek, maar kan nooit perfect op tijd lopen. Bij nieuwe uurwerken van Zwitserse of Japanse makelij is de afwijking gezet op circa 3-5 seconden per dag voorlopen. Zo kom je zeker nooit te laat. Een verwaarloosbaar aantal seconden dus.

Wanneer moet een automatisch uurwerk op onderhoud?

Veelal wordt aangeraden om een automatisch uurwerk om de 3-5 jaar binnen te doen voor onderhoud. Als horlogemaker ben ik van mening dat dit voor een nieuw uurwerk te vroeg is. Zolang jouw uurwerk goed loopt, moet je niet op onderhoud gaan. Na een periode van 6-10 jaar kan je dan jouw uurwerk op onderhoud doen. Merk je dat jouw uurwerk voor- of achter begint te lopen, of is er een ander mechanisch defect, dan ga je natuurlijk sneller op onderhoud. Kom langs in onze winkel voor alle herstellingen. Met 2 horlogemakers in ons familie-atelier, kunnen we je snel en betaalbaar helpen. Dit geldt voor alle merken van Rolex tot Rodania.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *