Wat is een volledig onderhoud of herstelling van een horloge?

Een volledig onderhoud van het horloge, wil zeggen dat jouw uurwerk volledig uit mekaar wordt gehaald. Zowel het binnenwerk als de kast en band worden nagekeken, gereinigd en terug in mekaar gestoken. Meestal is de oorzaak van een horloge dat stil valt of achterloopt, vuil in het uurwerk of opgedroogde olie bij mechanische en automatische uurwerken. In een uurwerk zitten allemaal heel kleine radertjes die microscopisch klein zijn. Bij het minste stukje vuil, kan het uurwerk al achterlopen hierdoor.

Bij een volledig onderhoud halen we het binnenwerk uit de horlogekast, halen we de wijzers en wijzerplaat eraf en halen nadien het hele binnenwerk uit mekaar. Deze gaat dan in een speciaal horlogekuismachine. Deze reinigt en spoelt alle onderdelen in 4 verschillende processen zodat echt alle vuil en olie weg is. Hierna wordt het uurwerk terug in mekaar gestoken, met zorgvuldig uitgevoerd olieproces. De raderen worden nagekeken op afgebroken tanden, … . Dit alles wordt uitgevoerd in een stofdichte ruimte.

De horlogekast en band worden gepolijst en ultrasonisch gereinigd. Ook de wijzerplaat en wijzers worden gereinigd op uiterst zorgvuldige manier. Indien nodig worden ze opnieuw gelakt. Als het binnenwerk in de kast gezet is, wordt elk uurwerk minimaal 1 dag gecontroleerd, waarna het uurwerk afgegeven wordt.

Aan welke uurwerken of type uurwerken geven wij een onderhoud?

Ook in horloges zijn er grote verschillen, vooral dan in het binnenwerk. De meeste uurwerken zijn quartzuurwerken, deze werken op batterij. Hierin heb je het normale binnenwerk, met eventueel complicaties bij. Zo is een makkelijke complicatie de toevoeging van een dag of datum. Een moeilijkere complicatie is een chronometer, alarm of multifunctie-binnenwerk.

Daarnaast zijn er ook de mechanische uurwerken. Ook hierin zijn er meerdere complicaties te vinden. Waar er in de vintage uurwerken vaak een mechanisch uurwerk zit, dat je nog zelf moet opwinden, zit er in de huidige uurwerken bijna altijd een automaatgedeelte bij. Dit wil zeggen dat je uurwerk automatisch opgeladen wordt door de beweging van de pols. Bijkomende complicaties zijn de chronograaf, dag- datumfuncties, perpetual, …. . Alles is herstelbaar.

Vintage Uurwerken en Zakhorloges: Ook deze worden door ons hersteld. Hier is het aantal soorten het grootst. Kom hiervoor langs in de winkel om het uurwerk van naderbij te bekijken.

Welke uurwerkmerken worden door ons atelier hersteld?

Elk uurwerkmerk kan hersteld worden. Zo voeren we ook herstellingen uit aan uurwerken die niet bij ons werden aangekocht of van merken die niet in ons gamma zitten.

De meest gevraagde luxemerken om te herstellen zijn Rolex, Omega, Breitling, … . Ook aan al deze luxemerken voeren we herstellingen en onderhoud uit. We hebben de correcte tools en knowhow om je ook hierbij bij te staan. We moeten het uurwerk niet opsturen naar de respectievelijke bedrijven, maar voeren de herstellingen zelf uit in ons eigen atelier, zo heb je snel jouw uurwerk terug (en aan een veel betere prijs).

Ook uurwerken van lagere kwaliteit worden hersteld door ons. Heb je een horloge van lage kwaliteit, maar met hoge emotionele waarde? Dan kan je ook bij ons terecht.