Welke verschillende soorten kronen bestaan er?

Je hebt kronen voor mechanische uurwerken, of voor kwartsuurwerken, je hebt alle verschillende maten en kleuren, welke heb je nu juist nodig en welke bestaan er? Er zijn veel generieke kronen beschikbaar. Het is dus vaak niet nodig om de originele kroon te bestellen. Veelal kunnen we er een generieke kroon op plaatsen. De voordelen hiervan zijn de prijs en snelheid waarmee het horloge hersteld kan worden. Er zijn 7 parameters die de vorm van een kroon bepalen:

 1. Doormeter van de kroon. De juiste diameter van kroon is vooral belangrijk voor de look. Een groter horloge vereist een grotere kroon. Sommige horlogekasten hebben een uitdeining om de kroon te beschermen. Hier letten we ook op dat de kroon er perfect tussen past.
 2. Kleur: Goudkleur, rosékleur, staal of titanium. Soms worden er zelfs gouden kronen gebruikt. De juiste kleur is vooral belangrijk om de juiste look van het horloge te behouden.
 3. Vorm: De meeste kronen zijn rond. Veel merken proberen echter ook hun eigenheid mee te geven met de kroon. Zo heb je de kroon van Cartier met de blauwe steen, of de 6-hoekige kroon.
 4. Schroefdraad: De kroon zorgt ervoor dat je de wijzers van buitenaf kan bedienen. Op de kroon zit een stift die in het binnenwerk gaat. Deze stift heeft de tige en heeft een bepaalde diameter. De kroon moet ook op de tige perfect passen.
 5. De Doormeter van de tube. De horlogekast heeft meestal een klein buisje waar de kroon over schuift of waar de kroon op vastgeschroefd wordt. Dit buisje heet de tube. De kroon moet perfect op de tube aansluiten om de waterdichtheid te garanderen.
 6. De soort tube: er zijn 3 soorten tubes: de gweone tube, de Japanse tube of de geschroefde tube
  1. De gewone tube: dit is het gewone buisje waar de kroon over schuift. In de kroon zit een dichtingsring die mee over de tube schuift, deze zorgt voor de waterdichtheid. De tube zit vaak in de horlogekast geperst, of gelast.
  2. DE Japanse tube: Hierbij zit de tube eigenlijk op de kroon zelf. Het heet de Japanse tube aangezien veel Japanse fabrikanten van dit systeem gebruik maken. Er zitten extra dichtingsringen rond de tube.
  3. De geschroefde kroon: in de zoektocht naar betere waterdichtheid kwam de geschroefde tube op de markt. De schroefkroon wordt over de tube geschroefd.
 7. Soort Tige: Hier zijn er 2 soorten, de gewone tige of de 2-delige tige. De 2-delige tige komt amper voor.

Wat is de prijs om kroon horloge te vervangen?

Eerst bekijken we wat er juist weg of stuk is. Is het enkel de kroon of is het ook de kroontube (het buisje op de horlogekast waar de kroon over schuift) of de tige (de stift die aan de kroon hangt en in het binnenwerk gaat). Dan bekijken we welke soort kroon je nodig hebt. Heb je een geschroefde kroon of een gewone kroon? Wat is de diameter en de kleur van de kroon? Heb je graag de originele kroon of een generieke kroon? Welke waterdichtheid heeft jouw uurwerk?  Al deze vragen zijn belangrijk voor het bepalen van de juiste kroon.

Voor het vervangen van een kroon is de richtprijs €20 – € 25 werk inbegrepen. Voor specialere kronen zal de prijs iets hoger zijn.

Pushers Horloge Vervangen: Kosten

Voor pushers is het iets moeilijker om generieke onderdelen op de markt te vinden. Veelal zullen de originele pushers besteld moeten worden. We bekijken dus eerst of we de oude pushers kunnen herstellen. Indien niet mogelijk, bekijken we of er generieke pushers op passen. Ondertussen vragen we ook de prijs en beschikbaarheid aan van de pushers aan het merk. De kosten worden dan meegedeeld aan de klant die kan bepalen of het horloge mag hersteld worden. De pushers worden vaak niet gebruikt en zijn er voor hun sportieve look. Toch zijn ze heel erg van belang, namelijk voor de waterdichtheid. Als je gaat zwemmen met je uurwerk, laat deze dan ook telkens controleren bij de batterijwissel.

Welke verschillende drukknoppen zijn er op de markt?

Drukknoppen, Poussoirs of pushers zijn alle 3 hetzelfde. Ze dienen om extra functies van het uurwerk te beheren. Ze zorgen echter voor extra openingen, dus ook meer gevaar voor problemen met waterdichtheid. Er bestaan 2 soort drukknoppen: De Zwitserse en de Japanse. Beiden bevatten een veertje, 1 of meerder dichtingsringen en worden vaak gebruikt.