Wat is waterdichtheid?
Is Water Resistance hetzelfde als waterdichtheid? Neen. Geen enkel uurwerk is bovendien voor eeuwig en altijd waterdicht. Daarom mag er ook niet meer “waterproof” genoteerd staan op een uurwerk. Om toch een lijn te trekken in alle soorten benamingen voor waterdichtheid is er een ISO-standaard opgemaakt. Deze richtlijnen bepalen wat er onder de benaming “Water Resistant” mag verstaan worden. Ze moeten tegen zweet, regendruppels en een kleien onderdompeling onder water kunnen. Tot een diept van 10 cm gedurende 1 uur en tot een diepte van 20 meter gedurende 1 minuut. Let wel op, dit is zonder extra druk (het uurwerk wordt in het water gelegd en beweegt niet, ook het water zelf beweegt niet, je uurwerk is zeker niet douchebestendig).
Hoe wordt waterdichtheid verkregen?
Bij een gewoon uurwerk zijn er 3 openingen: het deksel, het glas en de kroon. Tussen al deze verbindingen zit een materiaal dat flexibel is, namelijk de dichtingsring. Tussen kast en deksel wordt een dichting geplaatst, deze heeft weinig beweging zolang het deksel dicht blijft. Ook bij een kwalitatieve batterijwissel wordt deze gecontroleerd en ingevet door ons zodat je je hierover albast geen zorgen moet maken. Tussen glas en kast zit ook een dichting, maar ook hier zal deze dichtingsring weinig beweging merken. Indien het glas geen diepe schroeven heeft of gebroken is, zal je ook hier op kunnen vertrouwen.
De laatste verbinding is dus de meest kwetsbare en meest voorkomende: de kroon. Het is het kleinste onderdeel van de 3 en het meest onderhevige aan beweging en slijtage. In de loop van de geschiedenis heeft men allerlei systemen bedacht om het uurwerk waterdichter te krijgen via de kroon. Nog steeds wordt echter gebruik gemaakt van de kleine dichtingsringen in de kroon. Voor echt waterdichte uurwerken, gebruikt men vaak een geschroefde kroon.
Hoe waterdicht is mijn uurwerk? Verschillende aanduidingen van waterdichtheid.
Laten we beginnen met te bekijken welke waterdichtheid jouw uurwerk heeft en wat dit wil zeggen. De waterdichtheid wordt meestal uitgedrukt in ATM en kan je aflezen op de wijzerplaat of deksel van het horloge. Zo is er 3 ATM, 5 ATM, 10 ATM en 20 ATM. Er zijn nog hogere waterdichte horloges, maar deze zijn speciale duikershorloges en komen niet zo vaak voor. Van deze kan je zeker zijn dat ze geen water zullen binnen laten. ATM wil niet zeggen hoeveel meter je onder water mag, maar welke maximale druk je op het uurwerk mag uitoefenen. 5 ATM = 5 bar wil dus niet zeggen dat je 50 meter onder water kan, maar dat het maximaal 5 bar druk aan kan. Deze druk kan je al halen door in het water te springen. Er bestaan ook termen zoals waterresistant, splashproof, … hiervan kan je uitgaan dat ze niet waterdicht zijn.
Het minst waterdichte uurwerk dat wij verkopen is 3 ATM. Dit is het absolute minimum. Stofdichtheid hangt samen met waterdichtheid. Onder de 3 ATM is het uurwerk ook niet stofdicht
3 ATM/30 Meter: Vanaf 3 ATM is je uurwerk spatwaterdicht. Dit wil zeggen dat je er mee in de regen mag lopen, je er mee kan sporten en je kan je handen wassen. Je mag enkel het uurwerk niet onderdompelen, dus niet douchen of zwemmen.
5 ATM: Dit is een waterdicht horloge om mee te douchen. Je kan met je uurwerk onder water zonder hoge druk. Dit wil zeggen, niet in het water springen, niet mee snorkelen, … . Ook temperatuurverschillen zijn niet aangeraden. Laat het uurwerk thuis van de sauna.
10 ATM: Dit is een waterdicht uurwerk. Je kan er mee zwemmen, in het water springen, … . Elk normaal gebruik van het uurwerk onder water is toegelaten. Wil je echter duiken? Dan zal je toch een 20 ATM nodig hebben.
Er geldt ook 1 belangrijke regel: de waterdichtheid van het horloge wordt bekomen door het plaatsen van rubberen joints. Rubber zet uit bij warme temperaturen. Ga dus niet met je uurwerk in de sauna. Als het uurwerk heel erg opwarmt kunnen deze joints uitzetten en is het uurwerk de waterdichtheid kwijt.
Hoe weet ik of mijn uurwerk nog waterdicht is? Hoe onderhoud ik waterdichtheid?
Waterdichtheid kan nooit onbeperkt gegarandeerd worden. Dichtingen slijten, alleen al door het gebruik van het uurwerk, door de tijd , door temperatuurwisselingen, …. . Ze verduren of kunnen bovendien ook uitdrogen.
Zoals gezegd wordt de waterdichtheid bekomen door het plaatsen van joints in de openingen van de kast. Een uurwerk heeft in principe 3 openingen: het deksel, het glas en de kroon. Bij een chronometer zijn er ook nog de pushers aanwezig.
Je kan zelf eenvoudig enkele controle checks uitvoeren. Is je kroon dichtgeschroefd of toegeduwd? Zorg ervoor dat je kroon dicht is. Bekijk of ook je glas nog volledig is. Bekijk of de kroon en – indien aanwezig – de pushers nog recht staan. Ga zeker niet je horloge even onderdompelen in een glas met water om te zien of je er ook mee kan zwemmen. Een minimale hoeveelheid water is niet meteen zichtbaar in je uurwerk, maar kan wel veel schade aanrichten indien het te lang in het uurwerk ligt.
Om zeker te zijn van de waterdichtheid, kan je een waterdichtheidstest aanvragen bij je volgende batterijwissel. Ben je niet zeker, doe dan even je horloge uit.
Wat als er vocht in mijn horloge zit?
Ga zo snel mogelijk naar de horlogemaker. Het vocht moet eruit voor het begint te roesten. Roest is een ‘slow killer’ en kan soms pas enkele maanden nadien toeslaan, terwijl jij dacht dat je uurwerk weer droog was. Het vocht moet er uitgeblazen worden met een luchtpomp of compressor voor horloges, deze lucht bevat geen vocht.
Laat het vooral niet drogen in de zon. Dit versnelt het proces nog meer.
De verschillende soorten dichtingsringen
Er zijn 3 soorten van dichtingsringen. Dichtingsringen zijn de rubberen joints die het uurwerk waterdicht maken. Ten eerste heb je de gewone zwarte rubberen dichtingsring. Dit is de meest voorkomende, deze bestaat in alle vormen, groottes en diktes. Voor elk uurwerk is het belangrijk om het juiste formaat in de horlogekast te leggen en goed in te vetten. We raden aan om deze toch om de 4 à 5 jaar zeker preventief te laten vervangen. Deze kost maar €4,00 en kan je laten vervangen bij een batterijwissel.
Daarnaast bestaat er ook een gekleurde dichtingsring. Deze is meestal rood, soms groen en heel af en toe blauw. Dit is een speciale dichtingsring, gemaakt om de horlogekast makkelijker te openen en terug te dichten. Let wel op, deze dichtingsring heeft een voor- en achterkant. Bij het terugplaatsen van deze joint moet je hier zeker op letten, bij verkeerde plaatsing is deze bij de minste drukuitoefening meteen kapot en zal je uurwerk waarschijnlijk niet meer waterdicht zijn.
Als laatste zijn er ook nog de witte joints. Ook deze joints hebben een voor- en achterkant en moeten dus correct geplaatst worden. Ze worden bijna uitsluitend gebruikt voor het plaatsen van horlogegazen. Deze dichtingsring wordt in de horlogekast gelegd, waarna het glas in deze witte dichtingsring wordt ingepressed. De dichtingsring zet zich uit en zorgt voor de waterdichtheid. Deze dichtingsring is sterker dan de andere 2 en moet niet om de 4 jaar veranderd worden.
Wat gebeurt er met de waterdichtheid gedurende temperatuurschommelingen?
Temperatuurverschillen zijn een verraderlijke factor die lekkages kunnen veroorzaken. Een waterdichte kast die geschikt is om dagelijks mee te douchen kan vollopen wanneer je ermee op vakantie gaat zwemmen. Wanneer je een douche neemt is de temperatuur van het water ongeveer gelijk aan die van het horloge. Wanneer het uurwerk onder de tropische zon ligt, kan deze opwarmen tot 40° à 50°. Spring je dan in het zwembad met water van 25°, dan krijgt het uurwerk een grote shock. Een kast die hiervoor niet voorzien is, kan dan vollopen.
Nuttige tips
- Onder water de kroon en de drukknoppen niet gebruiken
- Na het gebruik van het uurwerk in zout water, het uurwerk afspoelen met zoet water en afdrogen
- Alvorens in het water te gaan, controleren of de kroon is dichtgeduwd of dichtgeschroefd
- Bescherm het uurwerk tegen buitengewoon hoge temperaturen (+60°)
- Bescherm het uurwerk tegen chemische producten of reinigingsmiddelen die de dichtingsring kunnen aantasten
Herstelling waterdichtheid
Je kan je uurwerk op waterdichtheid laten testen. Is je uurwerk niet meer waterdicht, dan controleren we voor jou alle dichtingen en vervangen we de nodige dichtingsringen.