Wat is een mechanisch horloge?

Een mechanisch horloge is een horloge dat aangedreven wordt door een veer in een veertrommel. Ook de automatische uurwerken zijn dus in principe mechanische uurwerken. Op deze pagina behandelen we enkel de mechanische uurwerken die je zelf moet opwinden. Voor de automatische uurwerken kan naar de desbetreffende pagina gaan.

Mechanische horloges – die je zelf moet opwinden – zijn vaak de vintage horloges. Het zijn horloges van al ettelijke tientallen jaren oud. Dit heeft ook enkele gevolgen. Zo zullen deze ten eerste niet zo nauwkeurig lopen. Tegenwoordig zijn zelfs de automatische horloges nauwkeurig tot op +- 3 sec/dag. Ten 2de worden er ook geen wisselstukken meer van bij gemaakt in de meeste gevallen. Bij herstellingen worden dan ook vaak wisselstukken gebruikt uit andere vintage binnenwerken. Als laatste puntje besteed ik ook graag aandacht aan de materialen waaruit het binnenwerk gemaakt zijn. Waar er tegenwoordig rubis worden gebruikt in bijna elk tapgat, werd er vroeger het veel minder sterke messing gebruikt. Bij rubis kan er amper of geen slijtage optreden, bij messing is dit een heel ander geval. Herstellingen aan mechanische horloges zijn dus geen makkelijke klus.

Wat is de oorzaak van het stilvallen van mijn horloge?

Zoals in de paragraaf hierboven vermeld is slijtage de meest voorkomende oorzaak. Ook opgedroogde olie kan een reden zijn van het stilvallen van je uurwerk. Een mechanisch horloge moet af en toe tikken om de olie vloeiend te houden. Bij uurwerken die lang in de kast hebben gelegen, is deze olie meestal opgedroogd. Een andere reden heeft te maken met stof, vuil of water in het uurwerk. Deze mechanische uurwerken zijn meestal ook niet zo stof- en waterdicht als de huidige uurwerken. Tot slot is ook een afgebroken veer een veel voorkomend probleem.

Wat houdt een onderhoud of herstelling mechanisch horloge in?

Hierbij geen we eerste nakijken wat het probleem kan zijn. Hierbij zal het volledige binnenwerk uit mekaar gehaald worden, tot het laatste radertje. Nadien gaat deze in een kuismachine, speciaal ontwikkeld voor horloges. Deze ondergaat een kuisproces van 4 fases zodat elk vuiltje verwijderd wordt. Nadien wordt het uurwerk terug in mekaar gemonteerd met olieproces. De te vervangen onderdelen, worden vervangen.

Ook de horlogekast wordt volledig in orde gezet met een polissage, ultrasone reiniging en invetten van de joints voor stof- en waterdichtheid.

Tot slot wordt het uurwerk op het regelapparaat gezet waarbij het uurwerk wordt afgeregeld tot op +- 5 seconden per dag idealiter. Afhankelijk van de ouderdom en slijtage op het uurwerk kan dit nog afwijken.

Wat is de kostprijs voor een herstelling of onderhoud van mijn mechanisch uurwerk?

Het is moeilijk om een vaste kostprijs te bepalen, elk uurwerk en herstelling is immers anders. We geven wel een richtprijs van €65,00 voor een volledig nazicht. Hierbij gaat het om een standaard mechanisch uurwerk. Hierbij komen dan de kosten van eventuele wisselstukken.