Welke soorten horlogeglazen bestaan er?

Er worden 3 soorten glas gebruikt in uurwerken: Plexi, Mineraal of saffier.

Plexi: Indien er een plexi glas in je uurwerk zit, zal je bijna altijd een ander plexi glas moeten laten plaatsen. Je kan dit niet vervangen door een mineraal of saffierglas. Dit is omdat een plexiglas vaak gebruikt wordt in vintage uurwerken waarbij het horlogeglas verhoogd is. Plexi is een soepel materiaal, deze glazen komen dus vaak voor in verschillende vormen, maten en buigingen. Het nadeel is dat er makkelijk krassen in komen, het voordeel is dat je deze wel oppervlakkig kan polijsten. Wij geven echter wegens de lage kostprijs de voorkeur aan het vervangen van het plexi-glas indien nodig.  Plexi glazen worden vanwege deze lage krasbestendigheid maar weinig meer gebruikt. Minerale glazen zijn harder en kosten bovendien evenveel.

Minerale glazen: Deze zijn de meest voorkomende, ze zitten in de meeste uurwerken. Een mineraal glas is een hard glas, het is veel moeilijker te krassen dan een plexi, maar als er krassen opkomen, dan zijn deze er niet uit te polijsten. De kostprijs van vervanging is echter laag €20-€30.  De ronde glazen zijn vrij verkrijgbaar. De vormglazen moeten ofwel bij de fabrikant besteld worden of door de glazenmaker geslepen worden. Minerale glazen worden gelijmd of geperst in de horlogekast. Indien mogelijk zullen wij altijd het horlogeglas vast persen, dit is veel waterdichter.

Saffierglas: Daarnaast heb je ook nog de saffierglazen, deze zijn hetzelfde als de minerale glazen, maar nog krasbestendiger. Hierdoor zal je uurwerk er steeds als nieuw blijven uitzien. Let wel op een saffierglas kan wel breken en kan wel nog diepe krassen krijgen. Ook opletten met diamant, dit is het enige materiaal dat een saffierglas kan krassen.

Anti-reflecterende laag: zowel minerale als saffierglazen kunnen een anti-reflectielaag bevatten om de leesbaarheid van het uurwerk te verhogen in het zonlicht.

Als laatste zijn er ook nog enkele andere speciale glazen: concave glazen, glazen met datumkader, punaise glas, … . Deze komen bijna niet voor. Voor bestelling en plaatsing kom je best bij ons langs, Juwelier Van Impe.

Hoeveel kost het om een horlogeglas te laten vervangen?

De prijs wordt bepaald door de verschillende vormen, afmetingen, soort, … van het glas. Heb je een gewoon rond, vlak mineraal glas nodig, dan zal de prijs ongeveer €20-€30 zijn. Dit is het geval voor bijna 80 procent van de uurwerken. Hierna som ik de aspecten op die de prijs kunnen verhogen.

  1. De Vorm van Horlogeglas: Is het een rond, ovaal of rechthoekig horlogeglas? Het meest voorkomende is een rond horlogeglas. Dit hebben we altijd op stock en kan voor een prijs  van €20-€30 al vervangen worden. Een ovaal of rechthoekig horlogeglas zal echter op maat moeten gemaakt worden of indien mogelijk besteld worden bij de originele leverancier van het uurwerk. In beide gevallen zal de prijs flink hoger zijn. Bij een horlogeglas van de leverancier zal je rond de €40 zitten, voor een horlogeglas op maat gemaakt zal je al snel €60 betalen.
  2. De Dikte: Een minder bepalende parameter is de dikte van het horlogeglas. Dit zal echter maar enkele euro’s schelen tussen de verschillende diktes. Prijs voor ronde glazen is €20-€30 afhankelijk van de dikte.
  3. De Grootte: Ook dit is minder van belang. Enkel bij speciaal grote glazen, zal er een meerprijs van enkele euro’s zijn.
  4. Het soort horlogeglas: Mineraal, Saffiercoated ,Saffierglas of plexi: Een mineraal glas is het meest gebruikte. Tegenwoordig wordt komt ook het saffierglas heel erg op. Dit is een krasvrij glas. De prijzen voor een saffierglas zijn sterk gestegen, de prijs hangt bij een saffierglas ook erg af van de grootte en dikte van het glas. Afhankelijk hiervan liggen de meeste prijzen tussen de € 45 en € 75. Het saffiercoated glas is een mineraal glas met een saffier eindlaag. Dit komt niet zo vaak voor, maar kan wel geplaatste worden om de prijs te drukken. Als laatste kom je ook soms plexiglazen tegen. Deze worden vaak gebruikt in vintage horloges. De prijzen hiervoor zijn vergelijkbaar met die van de minerale glazen.

Hoe wordt een horlogeglas vervangen?

Er zijn 2 mogelijkheden. Ofwel wordt het glas gelijmd met speciale glazenlijm ofwel wordt het glas in een dichtingsring in de kast gepressed. Deze laatste is de meest voorkomende aangezien ze ook het meest waterdicht zijn. De glazenlijm kan enkel maar beperkte waterdichtheid garanderen.

Hoelang duurt het om een horlogeglas te laten vervangen?

Een horlogeglas vervangen doen we binnen de dag. We hebben alle minerale ronde glazen op stock. Ook ronde saffierglazen en plexi glazen hebben we ruimschoots op stock. Kom je van ver, verwittig ons op voorhand. Dan leggen we alles klaar en helpen we je in een half uurtje verder. Ondertussen kan je een wandeling maken in een van de nabijgelegen bossen, een koffie drinken, of de andere winkels op Erembodegem Dorp bezoeken. Er is steeds parkeerplaats voor de deur.