Wat is een automatisch horloge?

Een automatisch horloge is een horloge dat werkt op beweging van de pols. De bewegingen van je pols laten een rotorschijf draaien in je uurwerk, waardoor een veer opgewonden wordt. Deze veer geeft dan de kracht door om het uurwerk correct te laten lopen. Je kan 4 grote basisonderdelen onderscheiden aan een basis automatisch binnenwerk:

  1. Wijzerverzetting: Hiermee kan je de wijzers verzetten van het uurwerk. Ook de datumverzetting hangt hiermee samen.
  2. Het raderwerk: Dit zijn de raderen die ronddraaien in het binnenwerk. Ook de veer zit in een veertrommel met vertandingen. Hierdoor grijpt deze mee in met het raderwerk.
  3. Het ontsnappingsmechanisme: Dit zorgt ervoor dat het uurwerk op tijd loopt. Het is het meest delicate onderdeel van het binnenwerk. Hiermee kan je het uurwerk afregelen. Je herkent het aan de balans die heen en weer beweegt.
  4. De Automaatmodule: Deze zorgt ervoor dat het bewegen van de pols de veer van het uurwerk opwindt.

Waarom valt mijn automatisch horloge stil? Oorzaken van het niet werken van automatisch uurwerk.

Zoals in de vorige paragraaf vermeld zijn er 5 grote onderdelen te onderscheiden. De fout zal dan ook waarschijnlijk in 1 van deze onderdelen zitten.

  1. Wijzerverzetting: Je kan je wijzers moeilijk verzetten, je wijzers zitten te los, je kan je datum moeilijk verzetten, je opwindstift komt los, je kan je kroon niet uittrekken, … . Al deze problemen hebben met de wijzerverzetting te maken. Het onderdeel zal moeten vervangen worden.
  2. Het raderwerk met veertrommel: De veer kan vastzitten, afgebroken zijn, de pal afgeslagen, … . Er kan ook vuil in het raderwerk zitten, er kunnen tandjes of tappen afgebroken zijn, de olie kan opgedroogd zijn, … . De oplossing is het vervangen van het betreffende onderdeel en een nazicht met juiste olieproces.
  3. Het ontsnappingsmechanisme: Je uurwerk loopt snel voor, het loopt te veel achter, het tikt niet meer, … . Dan zal er iets schelen met de balans of het anker. Soms kan het bijregelen genoeg zijn. Is het probleem echter opgetreden na een val, dan kan een nieuwe balansas nodig zijn. De balans is de meest delicate en ook het duurste onderdeel.
  4. De Automaatmodule: Je uurwerk werkt enkel als je het zelf met de hand opwind. Foutieve smering, opgedroogde olie, roest, uitgesleten rotorschijf, … . Ook hier zijn de oorzaken legio. Vervangen van de onderdelen en kuisen van de automaatmodule. Het wordt altijd aangeraden om ook het volledige uurwerk een nazicht te geven in dit geval.

Wat houdt een onderhoud of herstelling automatisch horloge in?

Zowel het binnenwerk als de horlogekast- en band worden gereinigd. Het binnenwerk wordt volledig uit mekaar gehaald en gereinigd in 4 stappen zodat elk vuiltje of olievlekje verwijderd is. Daarna wordt het uurwerk opnieuw gemonteerd met correcte olie en olieproces. De te vervangen of te herstellen onderdelen worden hersteld of vervangen. Als laatste stap wordt het uurwerk afgeregeld op het regelapparaat tot op +- 5 sec/dag. Daarna wordt het binnenwerk in de horlogekast gestoken en wordt het op een mechanische arm 5 dagen gecontroleerd. Op aanvraag is ook een waterdichtheidstest mogelijk.

De horlogekast en band worden ook gepolijst en ultrasonisch gereinigd. De joints voor de stof- en waterdichtheid worden bovendien ingevet en gecontroleerd.

Onderhoud of Herstelling Automatische Chronograaf

Je hebt ook chronografen in de automatische binnenwerken. Ook deze worden probleemloos hersteld. Ze bevatten wel een hele boel meer raderen en onderdelen. Ook de afstellingen van het uurwerk zijn talrijker. DE meest gebruikte chronograaf is de ETA 7750 of de Valjoux. Deze zitten in de meeste automatische chrongrafen, ook Breitling, Maurice Lacroix, Hamilton,  … maken bijna altijd gebruik van dit binnenwerk.

Wat is de prijs voor een onderhoud of herstelling automatisch horloge?

De richtprijs voor een nazicht aan een automatisch uurwerk is tussen de € 85 en € 150. Voor chrono automaten is de richtprijs € 200-€ 300. Dit zijn richtprijzen voor een volledig onderhoud. Hierbij worden eventuele wisselstukken opgeteld. Voor extra functies aan het uurwerk, zal de prijs stijgen. We herstellen ook automatische en chrono uurwerken van luxemerken zoals Rolex, Cartier, Omega, Breitling, … . Ook voor deze merken rekenen we betaalbare prijzen.