Uurwerken

Hoe Horloge Batterij Vervangen?

Hoe de batterij van jouw horloge vervangen?

Beginnen doe je met het reinigen van het uurwerk. Een uurwerk bevat nog steeds kleine radertjes die bij het minste beetje vuil kunnen stil vallen. Kuis daarom eerst het uurwerk goed af.

Wat is het sluitingssysteem van jouw horloge?

Er zijn 3 vaak gebruikte systemen om een horlogekast te openen.

Ten eerste heb je het schroefsysteem. Het zijn kleine vijsjes die het achterdeksel op de kast schroeven. Schroef deze open met de correcte maat van schroevendraaier. Dit is zeer belangrijk, je wil immers niet de kop van de schroef beschadigen. Ook bij het terug dicht schroeven is dit belangrijk. Je wil natuurlijk volgende keer ook nog de batterij kunnen vervangen.

Ten 2de is er het clicksysteem. Hierbij dien je met een horloge kastmes op de juiste plek te duwen en te klikken. Je herkent dit aan de kleine uitstulping die het achterdeksel heeft. Soms is deze uitstulping microscopisch klein, let dus goed op dat je op de juiste positie kracht zet. Ook hier is het juiste materiaal terug belangrijk. Hoe waterdichter en stofdichter het uurwerk is, hoe moeilijke het is om het te openen. Let op dat je niet uitschuift of krassen maakt.

Ten 3de is er het schroefsysteem. Het achterdeksel is in de horlogekast geschroefd. Dit is de beste meest water- en stofdichte methode. Hierbij heb je nood aan echt uurwerkmakers materiaal. Je herkent het aan de verschillende inkepingen rondom het achterdeksel. Ga hiervoor naar de juwelier of horlogewinkel met gediplomeerd uurwerkmaker. Laat je batterij niet vervangen door iemand zonder kennis van zake (op de markt, door een verkoper, in een warenhuis, … ).

Een uurwerk met een geschroefd achterdeksel

Het uurwerk is geopend, hoe vervang ik de horloge batterij?

Voor je eraan begint: let op op alles wat je ziet. Desnoods neem je een foto. Soms is er een veertje dat verbinding moet maken met het achterdeksel. Het kan dus zeker zijn dat er plots een los onderdeel op je tafel ligt, let hier goed voor op. De batterij zelf kan je vervangen door de klikbeugel naar achter te klikken. Dit doe je met een fijne spiraaltang. Je zal hiervoor een kleine opening zien. Let op dat je alles goed ziet. Voor je het weet raak je de spoel of circuit. Bij de lichtste aanraking kunnen deze kapot gaan. Je herkent de spoel als de rode bobijn in het uurwerk, de circuit is de computerchip die er ook uit ziet als een computerchip. Blijf hier zeker uit de buurt van.

Haal de batterij eruit, meet ze uit (Indien ze minder dan 1,55 volt bevat, is ze leeg). Steek er de nieuwe batterij in. Doe dit alles in een stofdichte ruimte.

Welke batterij moet er in mijn horloge?

In batterijen bestaat er heel veel verschil en veel namaak. Het is niet omdat er Energizer op de batterij staat, dat de batterij ook effectief van Energizer is. Ook vele juweliers gebruiken batterijen van ondermaatse kwaliteit. Wanneer je de horlogebatterij uitmeet zou deze tot 1,55 Volt moeten gaan. Een namaakbatterij zal maar tot 1,5 Volt gaan wanneer je deze uitmeet. Wie welke batterijen gebruikt, is onmogelijk te achterhalen. De tip die ik kan meegeven: koop geen batterijen in warenhuizen, markten, … . Koop ze in een elektrowinkel of bij ons Juwelier Van Impe, dan ben je verzekerd van de juiste kwaliteit. De batterijen gaan minimum 1 jaar mee en kunnen – afhankelijk van het verbruik van jouw uurwerk – tot zelfs 7 jaar meegaan.

Er zijn ook vele soorten en maten van batterijen. Welke batterij er in jouw uurwerk moet, kan je achterhalen door het modeltype van jouw binnenwerk te noteren en op te zoeken. Laat je niet misleiden door het batterijtje dat er reeds in zat. Bij 1 op de 10 horloges die binnen komen bij ons ter vervanging, zit er een verkeerde batterij in.

Hoe de horloge batterij correct plaatsen?

Jouw batterij heeft een positief en een negatief geladen kant. Let goed op dat je de juiste zijde naar omhoog zet. In 99 procent van de horloges is dit de positieve zijde.  Contact tussen positief en negatief kan je batterij kortsluiting geven, waardoor ze meteen volledig plat is.  NEEM DUS NOOIT DE BATTERIJ TUSSEN JE SPIRAALTANG. Neem ze via de horizontale zijdes vast.

De onderkant van jouw batterij mag niet in aanraking komen met het binnenwerk. Meestal wordt er daarom een oranje plastieken rondje voorzien in het horloge dat de onderkant van de batterij afdekt. Deze onderkant komt wel correct in aanraking met het binnenwerk door middel van een bride, een goudkleurig uitsteeksel dat onderaan de batterij zit en in het binnenwerk gaat. De bovenkant heeft dan meestal weer contact met het binnenwerk via het clicksysteem.

Isoleerplaatje

Hier zie je duidelijk het oranje isoleerplaatje en het goudkleurige contactpunt. Ook de batterijbeugel met gaatje in is duidelijk op te merken.

Het horloge dicht doen

Hoe de je jouw horloge weer dicht?

Ten eerste zie je dit alles op de correcte plaats zit. Veel vergeten onderdelen zijn de dichtingsjoint (zwarte rubberen joint) of de kastring (plastieken ring die het binnenwerk op zijn plaats houdt).

Vet de dichtingsjoint in, dit terug voor de water- en stofdichtheid. Plaats hem perfect in de daarvoor voorziene ruimte. Niet erover, niet eronder, perfect in de rand van de horlogekast. Bij een rode joint is het nog belangrijker: plaats deze met de correcte zijde in het achterdeksel, niet in de horlogekast zoals normaal. Deze rode joint komt vaak voor bij de kwalitatievere merken en heeft ook een zijde. Indien je deze verkeerd dicht klikt is hij sowieso stuk. De water- en stofdichtheid kan niet meer gegarandeerd worden in dat geval.

Blaas de horlogekast uit met vochtvrije lucht. Een luchtpeertje is hiervoor ideaal. Uiteindelijk sluit je jouw horloge weer zoals je het geopend hebt. Bij het clickdeksel moet dit dichtgepressed worden. Bij een kwalitatief uurwerk zal dit niet handmatig kunnen maar heb je hiervoor een press-toestel nodig.

Kortom geef ik je het advies om het te laten uitvoeren door een professional. Zeker hoe kwalitatiever en hoe belangrijker het uurwerk is voor jou. DE uurwerkmaker heeft de juiste gereedschappen en kennis om 1 geen onderdelen te verliezen, 2 correcte batterij te plaatsen 3 het juiste atelier om stofdicht te werken 4 juiste machines om jouw uurwerk op een correcte manier te openen en te dichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *