Van waar komt de allergische reactie op mijn horloge?

Bij het dragen van een uurwerk kan het voorkomen dat je lichaam een allergische reactie ontwikkelt; Dit kan gaan van lichte huidirritatie tot echt pijnlijke uitslag. Van waar komt deze allergie? Allergie is iets heel divers en verschilt van persoon tot persoon. De meest voorkomende allergie bij polshorloges is Nikkelallergie. Een stalen horloge bevat een bepaalde concentratie nikkel, het is deze nikkel die de oorzaak kan zijn van jouw allergie. Tegenwoordig worden de Europese regels steeds strenger en mag een roestvrij stalen uurwerk maar een maximaal gehalte nikkel bevatten. Bij de uurwerkmerken die wij verkopen is dit gehalte vastgesteld op 0.01%. Deze verwaarloosbare hoeveelheid nikkel wordt niet meer gebruikt in de samenstelling van het staal, maar dient enkel als bindmiddel. Voor mensen die snel last hebben van een allergische reactie, koop geen goedkope uurwerken waar je de samenstelling niet van kan achterhalen, en koop zeker geen uurwerken die ouder zijn dan 10 jaar aangezien toen de Europese regels nog anders lagen.

Allergische reactie en bacteriën op het uurwerk

Een veelvoorkomende vergissing die ook gebeurt is dat de allergische reactie niet veroorzaakt wordt door het uurwerk zelf maar door een bacterie die in het vuil aan het uurwerk zit. Reinig dus ook zeker op tijd je uurwerk, zeker aan de achterkant. Sommige mensen dragen hun uurwerk heel de tijd. Dat kan zeker geen kwaad, alleen moet je het uurwerk wel af en toe uit doen om het vuil te verwijderen. Zweet, stof, zeepresten, … alles bij mekaar kan een bacteriefeestje veroorzaken.

Wat is de oplossing tegen een allergische reactie op je horloge?

Wat is de oplossing tegen deze allergie? Als je bij ons een uurwerk koopt, heeft elk merk zijn Europese normen gehaald en is de kans op een allergische reactie minimaal. In de laatste 10 jaar hebben we 1 persoon gehad die nog steeds allergisch reageerde op het uurwerk. In dat geval bestaan er ook nog de titanium uurwerken. Deze zijn volledig nikkel- en chroomvrij. Vroeger waren Titanium uurwerken heel erg populair. Dit kwam aangezien er nog veel mensen allergisch waren aan de gewone stalen uurwerken. Door de nieuwe Europese regelgeving is het aantal mensen die nog steeds een allergische reactie ontwikkelen drastisch verlaagd. Daarom is ook het aantal beschikbare modellen in de collecties afgenomen. Vroeger had elk uurwerkmerk wel een betaalbare titanium reeks. Nu is het maar sporadisch dat er nog een merk Titanium uurwerken maakt. Bij ons kan je nog kiezen uit de Titanium collecties van Rodania, Bering en Casio. In de duurdere merken heeft ook Maurice Lacroix zijn Titanium variant. Zij gebruiken het Titanium echter eerder voor het lichte gewicht van titanium.

Enkele nuttige tips om de kans op allergie te verkleinen

  • Koop geen goedkope uurwerken
  • Reinig wekelijks je uurwerk, met speciale aandacht voor de achterkant van je uurwerk
  • Let ook op met de uurwerkband, ook deze moet van degelijke kwaliteit zijn
  • Laat je testen op huidallergie

Als al dit nog tot huidirritatie leidt: koop dan een kwaliteitsvol Titanium uurwerk.